Page content

paarden bloedwormen

De paarden bloedwormen.

De grote bloedworm (Strongylus vulgaris) is de naam van een parasitaire maagdarmworm. Uit de familie van de Strongylidae uit de orde Strongylida van de Nematoda. Het zijn rondwormen die leven als parasiet in het spijsverteringskanaal en de slagaderen van paarden. Deze bloedworm behoort tot de zogenaamde grote strongyliden. Waartoe ook rondwormen met een vergelijkbare leefwijze behoren zoals Strongylus edentatus, S. equinus en soorten uit de geslachten Triodontophorus en Craterostomum.

Ziekte symptomen.

De larven in de bloedbaan kunnen leiden tot ontstekingen in de darmslagader waardoor bloedpropjes ontstaan die elders in de slagaders die naar de darmen lopen verstoppingen (infarcten) veroorzaken. Stukken darmwand kunnen daardoor afsterven en in het ergste geval leiden tot een koliek die fataal wordt voor het paard.

Levens cyclus.

paarden wormen

De grote bloedworm

De besmetting van gezonde paarden met deze worm begint als paarden grazen in een weiland. Weilanden waarin besmette paarden hebben gelopen en hun ontlasting hebben achtergelaten. Hierin zitten volwassen wormen en eitjes die door de mest tegen uitdroging worden beschermd. Deze eitjes worden na één tot twee weken besmettelijke larven in het stadium L3. Deze larven in het milieu kunnen het twee jaar uithouden. Bij het grazen komen deze larven in de dikke darm van het paard en dringen door de darmwand en verplaatsen zich langs de wanden van de slagaders, tegen de stroom in, van de dikke darm naar de grote lichaamsslagader. In de bloedbaan doorlopen de larven een volgend stadium. Daarna dringen ze weer via de darmwand de darmen binnen en worden daar binnen zes tot acht weken volwassen.

    Comment Section

    0 reacties op “paarden bloedwormen

    Plaats een reactie


    *


    Phoenix WebsitePhoenix Website