Page content

De Paardenrug

De paardenrug

De wervelkolom heeft een bijzonder complexe structuur, die uit botten, banden, spieren en zenuwen bestaat. De wervels ( wervel=vertebra) zijn, vanaf de tweede halswervel, met elkaar verbonden d.m.v. tussenwervel schijven (discus). De wervels worden door banden bij elkaar gehouden.
Alhoewel de wervelkolom uit ongeveer 200 gewrichten bestaat en de beweeglijkheid toch zeer gering is (5 graden), zijn de hals en de rug met elkaar zeer beweeglijk. Deze beweging is noodzakelijk omdat het paard anders niet in takt zou kunnen bewegen noch een hindernis zou kunnen springen of andere door ons verlangde bewegingen zou kunnen volbrengen.
De wervels van het heiligbeen zijn met elkaar vergroeid. De wervels van het staartbeen zijn zeer beweeglijk.
Functie wervelkolom:
1] ondersteunings- en houdingsfunctie
2] aansluitpunt voor vele spieren
3] bescherming van het ruggenmerg
4] bescherming van enkele inwendige organen

Veelal wordt de functie van de paardenrug onderschat, 80% van de kreupelheden komt voort uit de rug. Spierspanning speelt hierin een enorme rol, ook het slecht af kunnen voeren van afvalstoffen in de spieren, ophoping van afvalstoffen in de paarden lever en paarden nier zorgen voor een verstopping in de circulatie van het systeem.
De symptomen kunnen verschillen en op en afgaan, symptomen zoals gedrags verandering, gevoeligheid, bijten, teveel plassen, te weinig plassen, te weinig drinken of te veel drinken, meestal worden deze symptomen niet opgemerkt en al zeker niet in verband gebracht met een kreupelheid.

 

    Comment Section

    0 reacties op “De Paardenrug

    Plaats een reactie


    *


    Phoenix WebsitePhoenix Website